Αρχική » Έρευνα » Αρχείο Ερευνών

Αρχείο Ερευνών


 • «Οι Επιδράσεις του Διαδικτύου στη Δημοσιογραφία: Η Περίπτωση των Ελλήνων Δημοσιογράφων»
  Πρόκειται για μια ποσοτική έρευνα, η οποία δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι οι δημοσιογράφοι των ημερήσιων πολιτικών-κοινωνικών εφημερίδων της Αθήνας όχι μόνο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην καθημερινή τους πρακτική αλλά και εκφέρουν θετική γνώμη όσον αφορά τη δυνατότητα του διαδικτύου να βελτιώσει τη δημοσιογραφία. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην καθημερινή τους πρακτική κυρίως για να στείλουν ή να λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να περιηγηθούν σε ιστοσελίδες και να λάβουν πληροφορίες από βάσεις δεδομένων.
  Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Digital Utopia in the Media: from Discourses to Facts. A Balance» που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από τις 20 έως τις 21 Μαΐου 2005.
  Αντρέας Π. Γιαννακουλόπουλος και Σπύρος Ν. Κοδέλλας

  Όλη η έρευνα σε μορφή pdf [στα Αγγλικά] - Αρχείο Journalism NT.pdf (129 KB)

 • Καταγραφή και συνοπτική ανάλυση των πρωτοσέλιδων αναφορών των εφημερίδων για την χρονική περίοδο 16/4 - 16/5/2003
  Έρευνα των φοιτητών του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια του μαθήματος ΕΙΔΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ υπό την εποπτεία του διδάσκοντος κ. Λάμπη Ταγματάρχη και τη συνεργασία της «METRON ANALYSIS». Στην επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι τα πολιτικά θέματα της χώρας μας ήταν αυτά που κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών καθημερινών πολιτικών εφημερίδων.

 • Το Διαδίκτυο και οι Φοιτητές των Αθηνών
  Οι νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο, έχουν προεκτείνει τις δυνατότητες των ανθρώπων για πρόσβαση στην ενημέρωση και στην επικοινωνιακή αλληλόδραση. Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή επικοινωνία είναι η επικοινωνία που διευκολύνεται διαμέσου της τεχνολογίας της πληροφορικής, και ορίζεται ως 'συγχρονική και ασύγχρονη επικοινωνία ανάμεσα στο πομπό (ούς) και το δέκτη (ες)'. Η ταχύτατη ανάπτυξη του Ίντερνετ σε όλο σχεδόν τον κόσμο απαιτεί τη διερεύνηση των στοιχείων εκείνων που επηρεάζουν τους ανθρώπους να το χρησιμοποιήσουν.
  Στέλιος Παπαθανασόπουλος και Αντώνης Αρμενάκης