Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Τμήμα Eπικοινωνίας και ΜΜΕ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) αποσκοπεί στην άμεση διασύνδεση των θεωρητικών και εργαστηριακών σπουδών των φοιτητών και φοιτητριών με την πρακτική εφαρμογή. Τα πλεονεκτήματα της ΠΑ περιλαμβάνουν:

  • Τη γνωριμία των ασκούμενων με δυνάμει φορείς εργασίας σχετικής με το αντικείμενο σπουδών.
  • Την απόκτηση μιας πρώτης εμπειρίας/προϋπηρεσίας των ασκούμενων.
  • Την εξοικείωση των ασκούμενων με τις παραγωγικές διαδικασίες.
  • Την ανάληψη ευθυνών των ασκούμενων και την απόκτηση εμπειριών, σε θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευσή τους.
  • Τον καλύτερο προσανατολισμό των ασκούμενων, ως προς την επιλογή εξειδικεύσεων στην περαιτέρω φοιτητική τους πορεία.
  • Τη γνωριμία των φορέων απασχόλησης με δυνάμει υπαλλήλους.

Η Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική και έχει ενταχθεί στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών ως μάθημα επιλογής χειμερινού ή εαρινού εξαμήνου με τέσσερις (4) πιστωτικές μονάδες (ECTS) και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Το μάθημα χαρακτηρίζεται με κωδικό 83ΠΑ02 για το παλαιό πρόγραμμα σπουδών (έως το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015) και με κωδικό 83ΝΠΡΑ για το νέο πρόγραμμα σπουδών, από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Η Πρακτική Άσκηση φοιτητών του τμήματος ΕΜΜΕ διενεργείται είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, είτε εκτός προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Δικαίωμα συμμετοχής σε Πρακτική Άσκηση έχουν φοιτητές Β΄ έτους και πάνω, οι οποίοι έχουν περάσει τουλάχιστον 15 μαθήματα. Ειδικά για την Πρακτική Άσκηση με επιχορήγηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ υπάρχει διαδικασία επιλογής η οποία περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η δήλωση του μαθήματος στο my-studies.

Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης μπορεί να είναι από 2 έως 6 μήνες, η ημερήσια διάρκειά της έξι (6) ώρες και η εβδομαδιαία τριάντα (30) ώρες. Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης μέσω ΕΣΠΑ οι ασκούμενοι φοιτητές θα λαμβάνουν αμοιβή όπως ορίζεται από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ (260 ευρώ μηνιαίως για το έτος 2021-22), και θα είναι ασφαλιστικά καλυμμένοι μέσω των πόρων του προγράμματος ΕΣΠΑ. Για Πρακτική Άσκηση εκτός ΕΣΠΑ, οι φορείς απασχόλησης φοιτητών είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν την αμοιβή των φοιτητών, η οποία θα είναι τουλάχιστον ίση με αυτή του προγράμματος ΕΣΠΑ ανά μήνα, καθώς και την ασφάλισή τους για εργατικό ατύχημα, μέσω της κάλυψης των εξόδων συμβολαίου αυτασφάλισης του φοιτητή, ή μέσω όποιας άλλης μεθόδου θα εξασφαλίζει με σύννομο τρόπο την ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών.

Μετά το πέρας της, ο Ακαδημαϊκός Επόπτης αξιολογεί την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών, συνυπολογίζοντας τις αντίστοιχες εκθέσεις αξιολόγησής τους από τους φορείς απασχόλησης. Στην περίπτωση της Πρακτικής Άσκησης  με επιχορήγηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ ο Ακαδημαϊκός Επόπτης συνεξετάζει και τα υπόλοιπα παραδοτέα του φοιτητή, όπως αυτά ορίζονται από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του ΕΚΠΑ, δηλαδή (α) βεβαίωση εκτέλεσης πρακτικής άσκησης από υπεύθυνο του φορέα απασχόλησης, (β) αναλυτική έκθεση πεπραγμένων του φοιτητή, (γ) ημερήσιο πρόγραμμα παρουσίας και δραστηριοτήτων και (δ) απογραφικό δελτίο εξόδου. Στη συνέχεια  καταθέτει στη γραμματεία του Τμήματος ΕΜΜΕ σχετική αξιολόγηση βάσει της βαθμολογικής κλίμακας 0 έως 10. Η συγκεκριμένη βαθμολογία δεν συνυπολογίζεται στον βαθμό πτυχίου, αλλά αναφέρεται στην αναλυτική βαθμολογία και στο παράρτημα πτυχίου.

Αναλυτικές πληροφορίες για την ΠΑ βρίσκονται στον Εσωτερικό Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος.